Spaghetti z mięsem mielonym z indyka
(31)
20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
411 kcal / 1 porcję (338 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność121.55 kcal6.08%
-
Białko6.57 g13.14%
-
Węglowod.12.54 g4.64%
-
Tłuszcze4.93 g7.04%
-
Błonnik1.27 g5.08%
-
GDA6.08 %
Składniki
- Makaron razowy spaghetti, surowy - 65g
- Mięso mielone z indyka - 80g (⅔ porcji)
- Pomidory w puszce - 130g (⅓ puszki)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Cebula - 40g (½ sztuki)
- Parmezan tarty - 8g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź go i przełóż na talerz.
KROK 2: Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
KROK 3: Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i dodaj posiekaną cebulę, zeszklij ją i dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso mielone. Chwilę podsmaż po czym dorzuć pomidory z puszki. Całość zamieszaj i duś około 15 minut (im dłużej tym sos będzie smaczniejszy).
KROK 4: Sosem polej makaron, całość udekoruj startym parmezanem.
Smacznego!