Eskalopki w sosie grzybowym
(13)
30 minut
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
333 kcal / 1 porcję (288 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność115.66 kcal5.78%
-
Białko10.70 g21.4%
-
Węglowod.1.61 g0.6%
-
Tłuszcze7.56 g10.8%
-
Błonnik0.61 g2.44%
-
GDA5.78 %
Składniki
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 90g
- Ser Tylżycki - 20g (plaster)
- Wywar warzywno-drobiowy - 60g (⅓ szklanki)
- Pieczarki - 60g (3 sztuki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Śmietana 12% tłuszczu - 36g (2 łyżki stołowe)
- Natka pietruszki siekana - 12g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Pieczarki umyj, pokrój w cienkie plasterki, podsmaż chwilę na patelni bez dodatku tłuszczu (aby puściły wodę).
KROK 2: Mięso dokładnie umyj i oczyść. Pokrój na porcje, delikatnie rozbij i obsmaż na oleju.
KROK 3: Kurczaka podlej bulionem, dodaj podsmażone pieczarki i duś pod przykryciem około 15 minut.
KROK 4: Mięso wyjmij z bulionu. W kubeczku wymieszaj łyżkę wywaru ze śmietaną (aby ją zahartować) i powoli wlewaj na patelnię, podsmaż aż powstanie gęsty sos.
KROK 5: W naczyniu żaroodpornym ułóż mięso, a na nim ser. Zapiecz około 10 minut, aż ser się zacznie topić. Wyjmij mięso, przełóż na talerz i polej sosem.
*Serwuj ze świeżymi warzywami.
Smacznego!