Sałatka grecka
(28)
15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
205 kcal / 1 porcję (413 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność49.59 kcal2.48%
-
Białko1.94 g3.88%
-
Węglowod.3.91 g1.45%
-
Tłuszcze3.46 g4.94%
-
Błonnik1.23 g4.92%
-
GDA2.48 %
Składniki
- Ser Feta - 25g (½ porcji)
- Oliwki czarne marynowane - 15g (6 sztuk)
- Pomidor koktajlowy - 120g (6 sztuk)
- Ogórek szklarniowy - 60g
- Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
- Sałata lodowa - 80g (2 liście)
- Oliwa z oliwek - 7.5g (⅔ łyżki stołowej)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i oregano. Umyj warzywa.
KROK 2: Sałatę dokładnie opłucz, wysusz, pokrusz palcami i wsyp do miski.
KROK 3: Fetę pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i razem z fetą ułóż na sałacie. Jeśli masz zwykłego pomidora pokrój go na ćwiartki.
KROK 4: Ogórka umyj, obierz i pokrój w grube półplasterki. Paprykę opłucz wodą, oczyść z ogonka i pestek i pokrój w cienkie paseczki. Warzywa wrzuć do miski.
KROK 5: Oliwki odsącz i dodaj do sałatki. Możesz je uprzednio przekroić wzdłuż na pół. Całość polej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.
Sałatka to idealna propozycja na kolację. Najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem.
Smacznego!