Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Sałatka grecka

(28)
15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
205 kcal / 1 porcję (413 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    49.59 kcal
    2.48%
  • Białko
    1.94 g
    3.88%
  • Węglowod.
    3.91 g
    1.45%
  • Tłuszcze
    3.46 g
    4.94%
  • Błonnik
    1.23 g
    4.92%
  • GDA
    2.48 %
Składniki
  • Ser Feta - 25g (½ porcji)
  • Oliwki czarne marynowane - 15g (6 sztuk)
  • Pomidor koktajlowy - 120g (6 sztuk)
  • Ogórek szklarniowy - 60g
  • Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
  • Sałata lodowa - 80g (2 liście)
  • Oliwa z oliwek - 7.5g (⅔ łyżki stołowej)
  • Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i oregano. Umyj warzywa.

KROK 2: Sałatę dokładnie opłucz, wysusz, pokrusz palcami i wsyp do miski.

KROK 3: Fetę pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i razem z fetą ułóż na sałacie. Jeśli masz zwykłego pomidora pokrój go na ćwiartki.

KROK 4: Ogórka umyj, obierz i pokrój w grube półplasterki. Paprykę opłucz wodą, oczyść z ogonka i pestek i pokrój w cienkie paseczki. Warzywa wrzuć do miski.

KROK 5: Oliwki odsącz i dodaj do sałatki. Możesz je uprzednio przekroić wzdłuż na pół. Całość polej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.

Sałatka to idealna propozycja na kolację. Najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem.

Smacznego!