Krupnik
(19)
35 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
252 kcal / 1 porcję (366 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność68.75 kcal3.44%
-
Białko3.67 g7.34%
-
Węglowod.8.21 g3.04%
-
Tłuszcze2.42 g3.46%
-
Błonnik1.02 g4.08%
-
GDA3.44 %
Składniki
- Wywar warzywno-drobiowy - 200g (szklanka)
- Marchew - 45g
- Ziemniaki - 75g (sztuka)
- Kasza jęczmienna perłowa sucha - 17g
- Cebula - 20g (¼ sztuki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 5g (½ łyżki stołowej)
- Koperek siekany - 4g (½ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Warzywa dokładnie umyj i obierz.
KROK 2: Cebulę podsmaż na oleju, aż się zeszkli. Marchew pokrój w talarki, ziemniaki w kostkę.
KROK 3: Do wywaru dodaj surową kaszę. Gotuj 15 minut od przykryciem.
KROK 4: Dorzuć marchew, ziemniaki i cebulę. Gotuj aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.
KROK 5: Przelej na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Smacznego!