Jabłko pieczone
(17)
30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
175 kcal / 1 porcję (136 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność129.00 kcal6.45%
-
Białko2.51 g5.02%
-
Węglowod.25.04 g9.27%
-
Tłuszcze3.60 g5.14%
-
Błonnik4.58 g18.32%
-
GDA6.45 %
Składniki
- Jabłko - 100g
- Rodzynki, suszone - 15g (łyżka stołowa)
- Słonecznik, nasiona - 10g (łyżka stołowa)
- Miód pszczeli - 6g (½ łyżeczki)
- Cynamon mielony - 5g (1 ¼ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Zacznij od nagrzania piekarnika do 180oC
KROK 2: Przygotuj słodkie nadzienie: do miseczki wsyp rodzynki i nasiona słonecznika, zalej miodem. Zamieszaj.
KROK 3: Jabłko dokładnie umyj i przekrój na pół. Wydrąż gniazda nasienne, a powstałe miejsce wypełnij farszem z rodzynek i słonecznika. Całość posyp cynamonem.
KROK 4: Jabłka ułóż na blasze (tak aby farsz znajdował się na górze), wstaw ją do piekarnika. Zapiekaj w temp. 180oC, przez około 20-25 minut.
*Deser idealnie komponuje się z lodami lub serkiem waniliowym.
Smacznego!