Surówka z marchewki i pora z orzechami
(11)
10 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
164 kcal / 1 porcję (233 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność70.29 kcal3.51%
-
Białko1.95 g3.9%
-
Węglowod.9.91 g3.67%
-
Tłuszcze3.65 g5.21%
-
Błonnik2.54 g10.16%
-
GDA3.51 %
Składniki
- Por obrany - 50g
- Marchew - 50g
- Jabłko - 100g
- Jogurt typu greckiego - 20g (łyżka stołowa)
- Czosnek duży - 3g (½ ząbka)
- Orzechy włoskie tarte - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Warzywa umyj. Szczególną uwagę zwróć na pora, pomiędzy warstwami często znajduje się ziemia.
KROK 2: Obraną marchew i jabłko ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pora pokrój w plasterki. Jabłko możesz skropić odrobiną soku z cytryny.
KROK 3: Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj szczyptę białego pieprzu. Tak przyrządzony sos połącz z warzywami i jabłkiem. Delikatnie wymieszaj.
KROK 4: Orzechami udekoruj sałatkę. Jeżeli masz wolną chwilę, możesz je uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej.
*Podawaj jako dodatek do dań obiadowych lub jako samodzielną przekąskę.
Smacznego!