Ryba po grecku
-
Kaloryczność108.55 kcal5.43%
-
Białko8.90 g17.8%
-
Węglowod.8.32 g3.08%
-
Tłuszcze5.07 g7.24%
-
Błonnik1.70 g6.8%
-
GDA5.43 %
- Filet z mintaja, mrożona kostka - 100g
- Jaja kurze surowe - 25g (½ sztuki)
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 7.5g (½ łyżki stołowej)
- Bułka tarta - 8g (łyżka stołowa)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Cebula - 20g (¼ sztuki)
- Marchew - 45g
- Por obrany - 30g
- Koncentrat pomidorowy, 30% - 25g (1 ⅔ łyżeczki)
- Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Jajko roztrzep z niewielką ilością soli i pieprzu.
KROK 2: Filet obtocz w mące, jajku i na końcu w bułce tartej. Na patelnię wlej połowę oleju i usmaż rybę z obu stron na złoty kolor.
KROK 3: Cebulę i pora opłucz i oczyść. Pokrój w piórka.
KROK 4: Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż cebulę i pora. Następnie dodaj marchewkę. Możesz dorzucić ziele angielski i liść laurowy. Podduś warzywa z niewielką ilością wody, aż zmiękną. Ale nie rozgotują (niech będą al dente).
KROK 5: W międzyczasie rozprowadź koncentrat pomidorowy z niewielką ilością wody i dodaj do duszonych warzyw. Pogotuj jeszcze 5 minut, spróbuj warzyw i dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
*Usmażone filety serwuj przykryte warzywami, posypane natką pietruszki. Ryba po grecku najlepiej smakuje z dodatkiem ryżu, kaszy lub ziemniaków.
Smacznego!