Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Ryba po grecku

(17)
30 minut
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
300 kcal / 1 porcję (277 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    108.55 kcal
    5.43%
  • Białko
    8.90 g
    17.8%
  • Węglowod.
    8.32 g
    3.08%
  • Tłuszcze
    5.07 g
    7.24%
  • Błonnik
    1.70 g
    6.8%
  • GDA
    5.43 %
Składniki
  • Filet z mintaja, mrożona kostka - 100g
  • Jaja kurze surowe - 25g (½ sztuki)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 7.5g (½ łyżki stołowej)
  • Bułka tarta - 8g (łyżka stołowa)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Cebula - 20g (¼ sztuki)
  • Marchew - 45g
  • Por obrany - 30g
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 25g (1 ⅔ łyżeczki)
  • Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Jajko roztrzep z niewielką ilością soli i pieprzu.

KROK 2: Filet obtocz w mące, jajku i na końcu w bułce tartej. Na patelnię wlej połowę oleju i usmaż rybę z obu stron na złoty kolor.

KROK 3: Cebulę i pora opłucz i oczyść. Pokrój w piórka.

KROK 4: Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż cebulę i pora. Następnie dodaj marchewkę. Możesz dorzucić ziele angielski i liść laurowy. Podduś warzywa z niewielką ilością wody, aż zmiękną. Ale nie rozgotują (niech będą al dente).

KROK 5: W międzyczasie rozprowadź koncentrat pomidorowy z niewielką ilością wody i dodaj do duszonych warzyw. Pogotuj jeszcze 5 minut, spróbuj warzyw i dopraw solą i pieprzem wedle uznania.

*Usmażone filety serwuj przykryte warzywami, posypane natką pietruszki. Ryba po grecku najlepiej smakuje z dodatkiem ryżu, kaszy lub ziemniaków.

Smacznego!