Krem marchewkowo-porowy
-
Kaloryczność51.35 kcal2.57%
-
Białko2.97 g5.94%
-
Węglowod.5.43 g2.01%
-
Tłuszcze2.56 g3.66%
-
Błonnik1.68 g6.72%
-
GDA2.57 %
- Margaryna miękka, 60% tłuszczu - 5g (łyżeczka)
- Cebula - 20g (¼ sztuki)
- Por obrany - 50g
- Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
- Czosnek duży - 3g (½ ząbka)
- Marchew - 180g
- Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
- Wywar warzywno-drobiowy - 150g (⅔ szklanki)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Mleko UHT, 1,5% tłuszczu - 57.5g (¼ szklanki)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 25g (łyżka stołowa)
- Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Marchewkę umyj i pokrój na kawałki. Pora bardzo dokładnie umyj (pomiędzy warstwami często znajduje się ziemia) i pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
KROK 2: W garnku rozpuść margarynę i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dorzuć pokrojony czosnek i pory. Dodaj oliwę z oliwek i smaż, aż pory zmiękną, mieszając co jakiś czas. Dodaj marchewkę, paprykę i sól. Całość podduś, pod przykryciem około 7 minut.
KROK 3: Dolej bulion (opcjonalnie wodę), całość zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś około 20-30 minut, aż marchewka zmięknie.
KROK 4: Zupę zmiksuj na gładki krem, dodając sok z cytryny i mleko. Przelej na talerz. Serwuj z łyżką jogurtu naturalnego i natką pietruszki lub kolendry, która nada zupie oryginalny aromat.
*Do przygotowania zupy możesz użyć również wywaru warzywnego lub z kostki.
Smacznego!