Pierś z indyka pieczona
(18)
60 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
163 kcal / 1 porcję (142 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność114.88 kcal5.74%
-
Białko16.68 g33.36%
-
Węglowod.1.92 g0.71%
-
Tłuszcze4.57 g6.53%
-
Błonnik0.21 g0.84%
-
GDA5.74 %
Składniki
- Mięso z piersi indyka, bez skóry - 120g
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
- Pieprz czarny - 0.5g (½ szczypty)
- Musztarda - 10g (½ łyżki stołowej)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Mięso dokładnie opłucz i oczyść z żyłek i tłuszczu.
KROK 2: Do miseczki wsyp wszystkie przyprawy, wlej sok z cytryny i oliwę. Wymieszaj aż składniki połączą się. Tak przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie mięso z każdej strony.
KROK 3: włóż je w rękaw do pieczenia i w takim stanie zostaw na około 20 minut w lodówce do zamarynowania. Idealnie byłoby, aby mięso marynowało się całą noc.
KROK 4: Po tym czasie mięso w rękawie ułóż na blaszce do pieczenia. Piecz w temp. 180oC ok 20 minut, a potem rozerwij rękaw i piecz jeszcze przez chwilkę, aby skórka się zarumieniła.
*Po upieczeniu mięso powinno odpocząć ok 10-15 minut by pozostało soczyste.
Smacznego!