Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Pierś z indyka pieczona

(18)
60 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
163 kcal / 1 porcję (142 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    114.88 kcal
    5.74%
  • Białko
    16.68 g
    33.36%
  • Węglowod.
    1.92 g
    0.71%
  • Tłuszcze
    4.57 g
    6.53%
  • Błonnik
    0.21 g
    0.84%
  • GDA
    5.74 %
Składniki
  • Mięso z piersi indyka, bez skóry - 120g
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
  • Pieprz czarny - 0.5g (½ szczypty)
  • Musztarda - 10g (½ łyżki stołowej)
  • Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Mięso dokładnie opłucz i oczyść z żyłek i tłuszczu.

KROK 2: Do miseczki wsyp wszystkie przyprawy, wlej sok z cytryny i oliwę. Wymieszaj aż składniki połączą się. Tak przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie mięso z każdej strony.

KROK 3: włóż je w rękaw do pieczenia i w takim stanie zostaw na około 20 minut w lodówce do zamarynowania. Idealnie byłoby, aby mięso marynowało się całą noc.

KROK 4: Po tym czasie mięso w rękawie ułóż na blaszce do pieczenia. Piecz w temp. 180oC ok 20 minut, a potem rozerwij rękaw i piecz jeszcze przez chwilkę, aby skórka się zarumieniła.

*Po upieczeniu mięso powinno odpocząć ok 10-15 minut by pozostało soczyste.

Smacznego!