Jaglanka na mleku 0,5% z morelami i rodzynkami
(7)
15 minut
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
180 kcal / 1 porcję (231 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność77.71 kcal3.89%
-
Białko3.35 g6.7%
-
Węglowod.15.42 g5.71%
-
Tłuszcze0.62 g0.89%
-
Błonnik0.68 g2.72%
-
GDA3.89 %
Składniki
- Mleko UHT, 0,5% tłuszczu - 180g (⅔ szklanki)
- Kasza jaglana sucha - 26g (¾ łyżki stołowej)
- Morele suszone - 10g (sztuka)
- Rodzynki, suszone - 15g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Surową kaszę wsyp na sitko i bardzo dokładnie przepłucz w zimnej wodzie. Ugotuj ją w lekko osolonym wrzątku (na szklankę kaszy przypada około 2,5 szklanki wody).
KROK 2: Ugotowaną kaszę przełóż do miseczki i delikatnie rozgnieć widelcem. Dodaj pokrojoną w kostkę morelę i rodzynki. Zalej podgrzanym mlekiem.
Rada: Jeśli chcesz pozbyć się goryczki z kaszy jaglanej przed ugotowaniem podpraż ją chwilę na suchej patelni. Możesz także dodać sproszkowaną witaminę C podczas gotowania.
Smacznego!