Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Jaglanka na mleku 0,5% z morelami i rodzynkami

(7)
15 minut
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
180 kcal / 1 porcję (231 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    77.71 kcal
    3.89%
  • Białko
    3.35 g
    6.7%
  • Węglowod.
    15.42 g
    5.71%
  • Tłuszcze
    0.62 g
    0.89%
  • Błonnik
    0.68 g
    2.72%
  • GDA
    3.89 %
Składniki
  • Mleko UHT, 0,5% tłuszczu - 180g (⅔ szklanki)
  • Kasza jaglana sucha - 26g (¾ łyżki stołowej)
  • Morele suszone - 10g (sztuka)
  • Rodzynki, suszone - 15g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Surową kaszę wsyp na sitko i bardzo dokładnie przepłucz w zimnej wodzie. Ugotuj ją w lekko osolonym wrzątku (na szklankę kaszy przypada około 2,5 szklanki wody).

KROK 2: Ugotowaną kaszę przełóż do miseczki i delikatnie rozgnieć widelcem. Dodaj pokrojoną w kostkę morelę i rodzynki. Zalej podgrzanym mlekiem.

Rada: Jeśli chcesz pozbyć się goryczki z kaszy jaglanej przed ugotowaniem podpraż ją chwilę na suchej patelni. Możesz także dodać sproszkowaną witaminę C podczas gotowania.

Smacznego!