Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Jaglanka na mleku 2% z morelami i rodzynkami

(9)
15 minut
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
192 kcal / 1 porcję (224 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    85.92 kcal
    4.3%
  • Białko
    3.29 g
    6.58%
  • Węglowod.
    15.57 g
    5.77%
  • Tłuszcze
    1.53 g
    2.19%
  • Błonnik
    0.70 g
    2.8%
  • GDA
    4.3 %
Składniki
  • Mleko UHT, 2% tłuszczu - 172.5g (⅔ szklanki)
  • Kasza jaglana sucha - 26g (¾ łyżki stołowej)
  • Rodzynki, suszone - 15g (łyżka stołowa)
  • Morele suszone - 10g (sztuka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Surową kaszę wsyp na sitko i bardzo dokładnie przepłucz w zimnej wodzie. Ugotuj ją w lekko osolonym wrzątku (na szklankę kaszy przypada około 2,5 szklanki wody).

KROK 2: Ugotowaną kaszę przełóż do miseczki i delikatnie rozgnieć widelcem. Dodaj pokrojoną w kostkę morelę i rodzynki. Zalej podgrzanym mlekiem.

Rada: Jeśli chcesz pozbyć się goryczki z kaszy jaglanej przed ugotowaniem podpraż ją chwilę na suchej patelni. Możesz także dodać sproszkowaną witaminę C podczas gotowania.

Smacznego!