Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Domowe batoniki musli

(36)
10 min. + 1 godz.
7 osób
łatwy
Wartości odżywcze
456 kcal / 1 porcję (116 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    391.68 kcal
    19.58%
  • Białko
    9.59 g
    19.18%
  • Węglowod.
    56.14 g
    20.79%
  • Tłuszcze
    16.64 g
    23.77%
  • Błonnik
    5.47 g
    21.88%
  • GDA
    19.58 %
Składniki
  • Mleko zagęszczone, słodzone - 300g (⅔ puszki)
  • Płatki owsiane górskie - 250g (25 łyżek stołowych)
  • Wiórki kokosowe - 75g (12 ½ łyżki stołowej)
  • Żurawina suszona - 100g (8 ⅓ łyżki stołowej)
  • Słonecznik, nasiona - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Dynia, pestki - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Sezam, nasiona - 30g (3 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Mleko lekko podgrzej w garnuszku.

KROK 2: W naczyniu wymieszaj wszystkie pozostałe składniki, dolej ciepłe mleko, dobrze wymieszaj.

KROK 3: Formę o wymiarach min. 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia, na to przelej przygotowaną mieszankę (nie wciskaj mocno w dno, gdyż batony będą zbyt twarde), wyrównaj.

KROK 4: Piecz około 1 godziny w temperaturze 130ºC.

KROK 5: Po około 15 minutach od wyjęcia pokrój na 16 batoników.

*Domowe batoniki musli to świetny pomysł na domowe słodycze własnego wypieku. Będą idealne na posiłek treningowy i potreningowy. Szybko uzupełnią zużyte zapasy glikogenu mięśniowego, a także dodadzą energii na długi czas.

Smacznego!