Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Salsa pomidorowa

(41)
10 minut
1-2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
94 kcal / 1 porcję (488 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    19.29 kcal
    0.96%
  • Białko
    1.04 g
    2.08%
  • Węglowod.
    4.70 g
    1.74%
  • Tłuszcze
    0.23 g
    0.33%
  • Błonnik
    1.36 g
    5.44%
  • GDA
    0.96 %
Składniki
  • Pomidor - 390g
  • Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
  • Cebula czerwona - 50g (½ sztuki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Kolendra swieża - 7.5g (½ pęczka)
  • Limonka - 25g (¼ sztuki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Pomidory opłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Możesz je obrać ze skórki, ale jeśli są jędrne nie będzie to konieczne. Przekrój je na pół, usuń gniazda nasienne i pestki. Resztę pokrój w drobną kostkę.

KROK 2: Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Połącz w misce z pomidorami.

KROK 3: Kolendrę opłucz i wysusz, posiekaj, dodaj do pomidorów.

KROK 4: Papryczkę chili przekrój na pół, a następnie w drobne paseczki. Jeśli nie przepadasz za zbyt ostrym smakiem nie dodawaj do salsy pestek chili.

KROK 5: Salsę wymieszaj. Dopraw do smaku odrobiną soli, pieprzu i skrop sokiem z limonki.

*Salsę serwuj świeżą, gdyż po dłuższym czasie puszcza sok.

Smacznego!