Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Bataty pieczone z kolendrą

123456
(41)
40 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
217 kcal / 1 porcję (208 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    104.41 kcal
    5.22%
  • Białko
    1.56 g
    3.12%
  • Węglowod.
    19.41 g
    7.19%
  • Tłuszcze
    2.51 g
    3.59%
  • Błonnik
    2.92 g
    11.68%
  • GDA
    5.22 %
Składniki
  • Bataty - 400g (2 sztuki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Kolendra swieża - 4g (¼ pęczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 220oC. Bataty wyszoruj, przekrój wzdłuż na pół i delikatnie natrzyj olejem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprósz solą i zapiekaj przez około 30 minut, do momentu aż będą miękkie.

KROK 2: Upieczone bataty przełóż na talerz i posyp posiekaną kolendrą (lub natką pietruszki).

Podawaj do mięs i ryb jako zamiennik ziemniaków lub przekąskę

Smacznego!