Chlebek orkiszowy
(38)
3 godziny
średni
Wartości odżywcze
0 kcal / 1 porcję (0 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność212.70 kcal10.64%
-
Białko8.89 g17.78%
-
Węglowod.33.26 g12.32%
-
Tłuszcze3.88 g5.54%
-
Błonnik5.15 g20.6%
-
GDA10.64 %
Składniki
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 400g (3 ⅓ szklanki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 2.5g (5 szczypt)
- Drożdże instant w proszku - 3g
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Miód pszczeli - 6g (½ łyżeczki)
- Woda ciepła - 300g (1 ¼ szklanki)
- Słonecznik, nasiona - 10g (łyżka stołowa)
- Sezam, nasiona - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Do miski wsyp mąkę i sól wymieszaj. Dodaj drożdże i dalej mieszaj. W środku masy zrób dołek, dodaj olej, miód i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj (około 10 minut) aż zacznie odchodzić od brzegów miski.
KROK 2: Ciasto przenieś do formy (wymiary 20 x 10 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Przykryj lnianą szmatką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 2 godzin), aż podwoi swoją objętość. Przed pieczeniem zwilż wierzch ciasta wodą i posyp je słonecznikiem i sezamem.
KROK 3: Piecz około 50 minut w temp. 200ºC. Po upieczeniu ostudź bochenek na kratce.
Smacznego!