Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Ciastka musli

(7)
10 min. + 1 godz.
7 osób
łatwy
Wartości odżywcze
449 kcal / 1 porcję (114 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    393.12 kcal
    19.66%
  • Białko
    9.78 g
    19.56%
  • Węglowod.
    55.62 g
    20.6%
  • Tłuszcze
    16.95 g
    24.21%
  • Błonnik
    5.46 g
    21.84%
  • GDA
    19.66 %
Składniki
  • Mleko zagęszczone, słodzone - 300g (⅔ puszki)
  • Płatki owsiane górskie - 250g (25 łyżek stołowych)
  • Wiórki kokosowe - 75g (12 ½ łyżki stołowej)
  • Żurawina suszona - 84g (7 łyżek stołowych)
  • Słonecznik, nasiona - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Dynia, pestki - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Sezam, nasiona - 30g (3 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Mleko lekko podgrzej w garnuszku.

KROK 2: W naczyniu wymieszaj wszystkie pozostałe składniki, dolej ciepłe mleko, dobrze wymieszaj.

KROK 3: Formę o wymiarach min. 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia, na to przelej przygotowaną mieszankę (nie wciskaj mocno w dno, gdyż batony będą zbyt twarde), wyrównaj.

KROK 4: Piecz około 1 godziny w temperaturze 130ºC.

KROK 5: Po około 15 minutach od wyjęcia pokrój na 16 batoników.

*Domowe batoniki musli to świetny pomysł na domowe słodycze własnego wypieku. Będą idealne na posiłek treningowy i potreningowy. Szybko uzupełnią zużyte zapasy glikogenu mięśniowego, a także dodadzą energii na długi czas.

Smacznego!