Domowa lemoniada
(9)
10 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
295 kcal / 1 porcję (878 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność33.65 kcal1.68%
-
Białko0.19 g0.38%
-
Węglowod.8.52 g3.16%
-
Tłuszcze0.07 g0.1%
-
Błonnik0.47 g1.88%
-
GDA1.68 %
Składniki
- Cytryna - 400g (40 plastrów)
- Cukier brązowy - 112.5g (22 ½ łyżeczki)
- Woda ciepła - 240g (szklanka)
- Woda mineralna niegazowana - 1000g (4 ¼ szklanki)
- Mięta świeża - 2.5g (½ gałązki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Cytryny dokładnie umyj, a następnie wyciśnij z nich sok.
KROK 2: Z wrzącej wody i cukru ugotuj syrop (cukier powinien się rozpuścić).
KROK 3: Sok z cytryn wymieszaj z syropem cukrowym, dodaj wodę mineralną, wymieszaj dokładnie. Wstaw do lodówki i dobrze schłodź.
Smacznego!