Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Makaron z sosem pomid. i bakłażanem BG

(2)
30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
288 kcal / 1 porcję (310 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    92.90 kcal
    4.65%
  • Białko
    1.36 g
    2.72%
  • Węglowod.
    13.52 g
    5.01%
  • Tłuszcze
    4.10 g
    5.86%
  • Błonnik
    0.80 g
    3.2%
  • GDA
    4.65 %
Składniki
  • Makaron bezglutenowy świderki - 50g (⅓ szklanki)
  • Pomidory w puszce - 120g (⅓ puszki)
  • Bakłażan - 120g
  • Oliwa z oliwek - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Makaron ugotuj al dente (według instrukcji na opakowaniu).

KROK 2: Bakłażana umyj, nie obieraj. Pokrój w dość grube plastry (około 1 cm), a następnie na podłużne prążki. Włóż do miski, posól szczyptą soli, wymieszaj i zostaw na około 20 minut, aby "pozbył" się goryczy.

KROK 3: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Krótko podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj bakłażana, smaż aż zmięknie i się zarumieni. Ponieważ bakłażan jest dość suchy, możesz podlewać go odrobiną wody z gotującego się makaronu. Po 5 minutach dołącz pomidory i duś potrawę około 10 minut na małym ogniu.

KROK 4: Na patelnię dodaj ugotowany makaron, wymieszaj. Potrawę przełóż na talerz i udekoruj świeżmi listkami bazylii.

Smacznego!