Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Kotlety z soczewicy i marchewki

(111)
60 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
544 kcal / 1 porcję (185 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    295.02 kcal
    14.75%
  • Białko
    11.43 g
    22.86%
  • Węglowod.
    47.87 g
    17.73%
  • Tłuszcze
    8.81 g
    12.59%
  • Błonnik
    5.85 g
    23.4%
  • GDA
    14.75 %
Składniki
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 195g
  • Marchew - 90g
  • Seler korzeniowy - 50g
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Cebula dymka - 20g (sztuka)
  • Płatki owsiane górskie - 60g (6 łyżek stołowych)
  • Bułka tarta - 230g (28 ⅔ łyżki stołowej)
  • Sos sojowy - 20g (4 łyżeczki)
  • Curry - 3g (łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Soczewicę opłucz i ugotuj do miękkości w 2 szklankach wody.

KROK 2: Marchewki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Selera ugotuj w wodzie lub na parze, obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. Czosnek obierz i drobno posiekaj razem z dymką.

KROK 3: Płatki owsiane (najlepiej bez glutenu) zalej gorącą wodą 1,5 cm ponad ich poziom w szklance. Ugotowaną soczewicę zblenduj, zostaw jeszcze część ziarenek w całości.

KROK 4: Dodaj do niej startą marchewkę, selera, namoczone płatki, czosnek, dymkę, przyprawy, sos sojowy, oliwę i bułkę tartą (w wersji bez glutenu dodaj bułkę bezglutenową) i świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj całość dokładnie w razie potrzeby dodając więcej bułki tartej. Masę odstaw do lodówki na około 15-30 minut.

KROK 5: Na rozgrzaną patelnię wylej około 3 łyżek oleju. Zwilżonymi rękoma formuj w dłoniach zgrabne kotleciki.

KROK 6: Smaż z każdej strony po 2-3 minuty.

*Kotlety z soczewicy i marchewki to pożywne danie, dla każdego. Urzekają smakiem, są chrupiące i mięciutkie zarazem. Świetnie pasują do każdej sałatki, do ziemniaków, ryżu, kaszy. Kotlety możemy odgrzewać w piekarniku lub ponownie, lecz tym razem na patelni beztłuszczowej. Nasiona roślin strączkowych to dobre źródło pełnowartościowego, roślinnego białka oraz mnóstwo mikroelementów i błonnika pokarmowego. Z tych powodów warto włączyć je do codziennego menu.

Smacznego!