Racuchy na kefirze
(30)
30 minut + czas smażenia
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
417 kcal / 1 porcję (179 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność233.53 kcal11.68%
-
Białko6.10 g12.2%
-
Węglowod.31.01 g11.49%
-
Tłuszcze9.66 g13.8%
-
Błonnik0.74 g2.96%
-
GDA11.68 %
Składniki
- Kefir 2% tłuszczu, z wapniem - 240g (szklanka)
- Mąka pszenna, typ 550 - 180g (1 ⅓ szklanki)
- Cukier - 24g (4 łyżeczki)
- Proszek do pieczenia - 2g (½ łyżeczki)
- Jajko kurze gotowane - 50g (sztuka)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 40g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kefir dokładnie wymieszaj z jajkami i mąką na gładką masę. Wystarczy to zrobić za pomocą łyżki - nie potrzeba miksera.
KROK 2: Następnie dodaj proszek do pieczenia oraz cukier puder i ponownie wymieszaj. Ciasto będzie dość gęste.
KROK 3: Rozgrzej patelnie i wlej cienką warstwę oleju. Za pomocą łyżki kładź nieduże kleksy ciasta. Zależnie od wielkości patelni - 3 do 4 sztuk na jedno smażenie.
*Racuchy podawaj na przykład z domowym musem truskawkowym
Smacznego!