Ryba po grecku BG
-
Kaloryczność89.90 kcal4.5%
-
Białko8.36 g16.72%
-
Węglowod.4.84 g1.79%
-
Tłuszcze4.81 g6.87%
-
Błonnik1.56 g6.24%
-
GDA4.5 %
- Filet z mintaja, mrożona kostka - 100g
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Cebula - 20g (¼ sztuki)
- Marchew - 45g
- Por obrany - 30g
- Koncentrat pomidorowy, 30% - 22.5g (1 ½ łyżeczki)
- Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Jajko roztrzep z niewielką ilością soli i pieprzu.
KROK 2: Filet posól i posyp pieprzem. Na patelnię wlej połowę oleju i usmaż rybę z obu stron na złoty kolor.
KROK 3: Cebulę i pora opłucz i oczyść. Pokrój w piórka.
KROK 4: Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż cebulę i pora. Następnie dodaj marchewkę. Możesz dorzucić ziele angielski i liść laurowy. Podduś warzywa z niewielką ilością wody, aż zmiękną. Ale nie rozgotują (niech będą al dente).
KROK 5: W międzyczasie rozprowadź koncentrat pomidorowy z niewielką ilością wody i dodaj do duszonych warzyw. Pogotuj jeszcze 5 minut, spróbuj warzyw i dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
*Usmażone filety serwuj przykryte warzywami, posypane natką pietruszki. Ryba po grecku najlepiej smakuje z dodatkiem ryżu, kaszy lub ziemniaków.
Smacznego!