Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym
(26)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
339 kcal / 1 porcję (228 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność148.71 kcal7.44%
-
Białko9.92 g19.84%
-
Węglowod.3.13 g1.16%
-
Tłuszcze11.05 g15.79%
-
Błonnik0.53 g2.12%
-
GDA7.44 %
Składniki
- Mięso z piersi indyka, bez skóry - 400g
- Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 40g (4 łyżki stołowe)
- Pietruszka, korzeń - 35g
- Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
- Musztarda francuska - 40g (2 łyżki stołowe)
- Śmietana, 18% tłuszczu - 300g (12 łyżek stołowych)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Na patelni rozgrzej dobrze olej rzepakowy. Wrzuć pokrojone szalotki, dodaj eskalopki z indyka i dalej smaż 5 min. Po kolejnych 5 minutach odwróć je na drugą stronę. Wyjmij mięso z patelni i odstaw przykrywając je by nie ostygło.
KROK 2: Do gorącej patelni wlej śmietanę 18%, musztardę francuską, tymianek, sól i pieprz, całość następnie zagotuj. Łyżką drewnianą wymieszaj wszystko, co przywarło do patelni, gotuj kolejne 2 minuty.
KROK 3: Przygotowane uprzednio mięso włóż do gotującego się sosu i wymieszaj. Całość posyp natką pietruszki.
* Danie to świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami w ziołach oraz świeżą surówką z marchwi i jabłka.
Smacznego!