Śledzie pod piernikowo-orzechową pierzynką
(14)
40 minut + czas marynowania
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
926 kcal / 1 porcję (148 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność625.88 kcal31.29%
-
Białko4.98 g9.96%
-
Węglowod.26.02 g9.64%
-
Tłuszcze57.70 g82.43%
-
Błonnik3.08 g12.32%
-
GDA31.29 %
Składniki
- Olej z pestek winogron - 250g
- Goździki - 2g (łyżeczka)
- Liść laurowy - 1g (2 sztuki)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Cynamon kora - 10g
- Imbir korzeń - 8g
- Piernik z bakaliami - 125g
- Orzechy włoskie - 124g (31 sztuk)
- Miód pszczeli - 48g (4 łyżeczki)
- Ocet balsamiczny - 12g (2 łyżki stołowe)
- Rozmaryn suszony - 1.5g (½ łyżeczki)
- Imbir korzeń - 8g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Olej winogronowy, goździki, liście laurowe, pieprz, cynamon i starty imbir włóż do rondelka i podgrzej. Zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia. Tak powstanie zalewa.
KROK 2: Śledzie pokrój na 1-2 cm kawałki i przełóż do słoika. Zalej zalewą i wstaw do lodówki na 1-2 dni.
KROK 3: Suchy piernik zetrzyj na tarce lub zmiksuj w malakserze na proszek. Dodaj dropno posiekane orzechy włoskie, podgrzany miód, ocet, rozmaryn i starty drobno imbir. Wymieszaj. Odsącz śledzie z zalewy i wymieszaj z masą piernikową.
*Można podawać od razu.
Smacznego!