Jajeczne muffiny z warzywami
(29)
25 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
65 kcal / 1 porcję (92 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność71.00 kcal3.55%
-
Białko6.06 g12.12%
-
Węglowod.3.62 g1.34%
-
Tłuszcze4.20 g6%
-
Błonnik1.34 g5.36%
-
GDA3.55 %
Składniki
- Szpinak młody - 50g (2 garście)
- Cukinia - 100g
- Serek naturalny tofu - 30g
- Papryka czerwona - 60g (⅓ sztuki)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Czosnek mały - 3g (ząbek)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Szczypiorek siekany - 20g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Szpinak umyj i osusz, następnie posiekaj. Cukinię oraz tofu zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokrój w małą kosteczkę.
KROK 2: W misce roztrzep jajka z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu oraz szczypiorku. Dodaj szpinak, cukinię, tofu oraz paprykę i wymieszaj wszystko widelcem.
KROK 3: Cztery kokilki (lub cztery wgłębienia w formie do muffinów) natłuść oliwą lub masłem, napełnij masą, piecz przez 15 minut. Możesz też użyć silikonowych foremek bez natłuszczania.
Smacznego!