Curry z batatami i ciecierzycą
(20)
30 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
442 kcal / 1 porcję (444 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność99.61 kcal4.98%
-
Białko2.42 g4.84%
-
Węglowod.11.42 g4.23%
-
Tłuszcze5.20 g7.43%
-
Błonnik1.30 g5.2%
-
GDA4.98 %
Składniki
- Bataty - 400g (2 sztuki)
- Ciecierzyca z puszki - 200g (1 ¼ szklanki)
- Szpinak młody - 100g (4 garście)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Imbir korzeń - 5g
- Cebula czerwona - 90g (¾ sztuki)
- Czosnek mały - 9g (3 ząbki)
- Kmin rzymski - 5g (łyżeczka)
- Kolendra swieża - 5g (⅓ pęczka)
- Pomidory w puszce - 240g (½ puszki)
- Mleczko kokosowe - 200g (20 łyżek stołowych)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Papryczka chili - 40g (2 sztuki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W naczyniu rozgrzej tłuszcz. Dodaj nasiona gorczycy i kiedy zaczną podskakiwać na patelni dodaj drobno posiekaną cebulę. Po ok. 2 minutach dodaj posiekany czosnek i imbir. Podsmaż 2 minuty.
KROK 2: Dodaj zmielony kmin rzymski, kolendrę i kurkumę oraz pokrojone pomidory z puszki. Gotuj 10 minut.
KROK 3: Dodaj uprzednio ugotowane w wodzie bataty i ciecierzycę oraz szpinak. Gotuj całość pod przykryciem przez 5 minut, dodaj mleko kokosowe i ew. sok z cytryny. Dopraw do smaku.
Smacznego!