"Jaglanica" z kaszy jaglanej
(13)
30 minut
1-2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
797 kcal / 1 porcję (498 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność160.02 kcal8%
-
Białko4.61 g9.22%
-
Węglowod.24.93 g9.23%
-
Tłuszcze6.32 g9.03%
-
Błonnik3.81 g15.24%
-
GDA8 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 90g
- Cebula - 45g (½ sztuki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Pomidor suszony w oleju - 200g (10 plastrów)
- Pomidor - 130g
- Curry - 3g (łyżeczka)
- Szczypiorek siekany - 20g (4 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną ugotuj na sypko, czyli: 1/2 szklanki wsyp do garnka i praż przez kilka minut często mieszając. Kasza będzie miała jaśniejszy kolor. Uprażoną kaszę zalej wrzątkiem, żeby ją przepłukać, wylej wodę i ponów czynność.
KROK 2: Przepłukaną kaszę zalej 1 szklanką wody i gotuj przez 5 minut, a następnie zostaw ją pod przykryciem (na wyłączonym gazie) na jakieś 10-15 minut.
KROK 3: W tym czasie posiekaj cebulę, którą podsmaż na oleju z pomidorów. Gdy cebula się zarumieni, dodaj świeże i suszone pomidory oraz drobno posiekany czosnek, chwilę podsmaż.
KROK 4: Następnie dodaj kaszę, dopraw curry, solą i pieprzem, wymieszaj i chwilę razem podgrzewaj. Na koniec posyp całe danie szczypiorkiem.
Smacznego!