Pieczona kasza jaglana z owocami i orzechami
(28)
15 minut + czas pieczenia
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
338 kcal / 1 porcję (200 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność168.73 kcal8.44%
-
Białko5.89 g11.78%
-
Węglowod.21.78 g8.07%
-
Tłuszcze7.59 g10.84%
-
Błonnik2.67 g10.68%
-
GDA8.44 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 180g
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Gałka muszkatołowa mielona - 1g (2 szczypty)
- Goździki - 6g (3 łyżeczki)
- Maliny - 120g (szklanka)
- Borówki amerykańskie - 140g (szklanka)
- Orzechy włoskie - 50g (12 ½ sztuki)
- Migdały - 50g (50 sztuk)
- Wiórki kokosowe - 10g (1 ⅔ łyżki stołowej)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 480g (2 szklanki)
- Miód pszczeli - 60g (5 łyżeczek)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 180 st. C. W sporej misce wymieszaj suchą kaszę jaglaną z przyprawami i przełóż do wysmarowanej masłem średniej, ceramicznej formy do pieczenia. Lekko masę ugnieć łyżką lub dłońmi.
KROK 2: Na jaglaną masę wyłóż owoce, następnie orzechy i wiórki kokosowe.
KROK 3: W drugiej misce zmiksuj jajka, mleko i miód. Wylej całą mieszanię do ceramicznego naczynia. Popraw dodatkowo łyżką tak, by jajeczna masa dotarła do wszystkich zakamarków.
KROK 4: Wstaw danie do nagrzanego piekarnika na godzinę.
*Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym.
Smacznego!