Kasza gryczana z papryką, rodzynkami i natką pietruszki
(10)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
352 kcal / 1 porcję (187 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność188.50 kcal9.43%
-
Białko4.25 g8.5%
-
Węglowod.34.20 g12.67%
-
Tłuszcze5.47 g7.81%
-
Błonnik3.95 g15.8%
-
GDA9.43 %
Składniki
- Kasza gryczana sucha - 180g
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Papryka zielona - 140g (sztuka)
- Rodzynki, suszone - 150g (10 łyżek stołowych)
- Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
- Oliwki czarne marynowane - 25g (10 sztuk)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ugotuj kaszę gryczana według wskazówek producenta zamieszczonych na opakowaniu.
KROK 2: Paprykę i natkę pietruszki dokładnie umyj i osusz. Paprykę przekrój, usuń z niej gniazda nasienne, a następnie pokrój w ładną, równą kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Oliwki pokrój na małe plasterki.
KROK 3: Rodzynki wsyp do małej miseczki, zalej wrzątkiem do ich wysokości i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odcedź.
KROK 4: Połącz wszystkie składniki, całość skrop oliwą z oliwek dobrej jakości. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem lub papryczką chili.
Smacznego!