Kasza jaglana z burakiem, jabłkiem i pestkami dyni
(10)
10 minut + czas pieczenia i gotowania warzyw
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
318 kcal / 1 porcję (198 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność160.77 kcal8.04%
-
Białko2.89 g5.78%
-
Węglowod.15.23 g5.64%
-
Tłuszcze10.59 g15.13%
-
Błonnik1.29 g5.16%
-
GDA8.04 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 51g (1 ⅔ łyżki stołowej)
- Burak - 100g (sztuka)
- Jabłko - 150g
- Dynia, pestki - 30g (3 łyżki stołowe)
- Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
- Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ugotuj kaszę jaglaną według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Buraka dokładnie umyj, zawiń w folię i upiecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 1,5 godziny. Pestki dyni podpraż na patelni.
KROK 2: Jabłko i buraka pokrój w podobną, średniej wielkości kostkę i przełóż do większej miski. Jabłko skrop lekko cytryną, by nie sciemniało. Następnie dodaj ugotowaną kasze, dodaj pestki dyni i dobrze połącz wszystkie składniki
KROK 3: Zrób dressing: do miseczki dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, by uzystać jednolitą konsystencję sosu.
KROK 4: Na koniec polej sałatkę dressingiem i wymieszaj.
Smacznego!