Wege-smalec jaglany ze skwarkami
-
Kaloryczność232.94 kcal11.65%
-
Białko6.36 g12.72%
-
Węglowod.39.96 g14.8%
-
Tłuszcze6.93 g9.9%
-
Błonnik3.65 g14.6%
-
GDA11.65 %
- Kasza gryczana sucha - 180g
- Papryka słodka mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
- Papryka ostra mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)
- Kasza jaglana sucha - 90g
- Jabłko - 150g
- Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
- Liść laurowy - 2g (4 sztuki)
- Cukier brązowy - 5g (łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Majeranek otarty, suszony - 12g (4 łyżeczki)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)
Sposób przyrządzenia
SKWARKI Z KASZY GRYCZANEJ:
KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem producenta na opakowaniu. Zakończ gotowanie ok. 5 minut przed planem (kasza powinna być lekko niedogotowana, chrupiąca, należy unikać jej rozgotowania),
KROK 2: Ugotowaną kaszę wymieszaj z oliwą z oliwek, dopraw do smaku wędzoną papryką, pieprzem oraz solą.
KROK 3: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Blaszkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Następnie rozsyp na niej przyprawioną kaszę i piecz około 15-20 minut, do momentu aż kasza wyschnie i zrobi się chrupka. Warto co kilka minut zajrzeć do piekarnika i przemieszać kaszę drewnianą szpatułką. Upieczoną, chrupką kaszę przestudź i przesyp do słoiczka.
WEGE-SMALEC JAGLANY:
KROK 1: Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie zalej ją zimną wodą (wody ma być 2 razy więcej niż kaszy), doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie kaszę zdejmij z ognia, przykryj rondelek pokrywką i pozostaw do czasu, aż kasza rozmięknie i wchłonie całą wodę.
KROK 2: Cebulę posiekaj w dość drobną kosteczkę, jabłko obierz ze skórki i także pokroić w kostkę. Na patelnię wylej dwie łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę, a dodać jabłko. Można podlać niewielką ilością wody, by jabłko szybciej się rozpadło. Dodaj cukier trzcinowy oraz przyprawy - listki laurowe, ziele angielskie, jałowiec, oraz majeranek. Masę praż na patelni przez około 10-12 minut, odparować wodę.