Bananowo-jabłkowe babeczki gryczane
-
Kaloryczność183.50 kcal9.18%
-
Białko6.55 g13.1%
-
Węglowod.23.76 g8.8%
-
Tłuszcze7.88 g11.26%
-
Błonnik2.41 g9.64%
-
GDA9.18 %
- Kasza gryczana niepalona, sucha - 100g (½ szklanki)
- Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
- Banan - 140g
- Miód pszczeli - 48g (4 łyżeczki)
- Jabłko - 200g
- Orzechy włoskie - 60g (15 sztuk)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę gryczaną umieść w młynku do kawy i zmiel na mąkę. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Przygotuj formę do muffinek, a w każdym zagłębieniu umieść papierową osłonkę.
KROK 2: W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
KROK 3: W drugiej, średniej wielkości misce wymieszaj ze sobą jaja, rozgniecionego banana i miód.
KROK 4: Do suchych składników wlej zawartość mokrych. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłko oraz posiekane orzechy włoskie.
KROK 5: Tak przygotowaną masę nakładaj do foremek na muffiny wypełniając je do 3/4 wysokości (muffinki jeszcze urosną). Wstaw do piekarnika i piecz do momentu, aż nie staną się karmelowo-brązowe (około 25-30 minut).
Smacznego!