Kasza jęczmienna z cieciorką, fasolką szparagową i rzeżuchą
(6)
20 minut
2 osoby
średni
Wartości odżywcze
482 kcal / 1 porcję (279 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność172.64 kcal8.63%
-
Białko4.46 g8.92%
-
Węglowod.31.21 g11.56%
-
Tłuszcze4.93 g7.04%
-
Błonnik3.88 g15.52%
-
GDA8.63 %
Składniki
- Kasza jęczmienna perłowa sucha - 180g
- Ciecierzyca z puszki - 85g (½ szklanki)
- Fasolka szparagowa zielona, gotowana - 250g
- Curry - 3g (łyżeczka)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Rzeżucha - 10g
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ciecierzycę namocz na noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości według przepisu załączonego na opakowaniu (około 1 godz). Odcedź i dokładnie wystudź.
KROK 2: Kaszę jęczmienna ugotuj według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu.
KROK 3: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Zeszlij posiekany drobno czosnek, a następnie pokrojoną na kawałki fasolkę i smaż kilka minut mieszając.
KROK 4: Dodaj cieciorkę, kaszę jęczmienną i przyprawy, zmniejsz ogień i smaż jeszcze około 10 minut. Na koniec posyp całość rzeżuchą.
Smacznego!