Domowy dżem z czarnej porzeczki
(4)
40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
61 kcal / 1 porcję (65 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność94.25 kcal4.71%
-
Białko2.61 g5.22%
-
Węglowod.25.35 g9.39%
-
Tłuszcze2.54 g3.63%
-
Błonnik8.97 g35.88%
-
GDA4.71 %
Składniki
- Porzeczki czarne - 200g
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Ksylitol - 35g (5 łyżeczek)
- Nasiona chia - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Umyte i przebrane porzeczki oraz resztę składników włóż do garnka i gotuj na małym ogniu, przez około 30-35 minut, mieszając od czasu do czasu.
KROK 2: Po upływie tego czas przełóż dżem do wyparzonych małych słoiczków, zakręć i przewróć je go góry dnem, poczekaj aż wystygnie.
Smacznego!