Bezglutenowa pizza na spodzie z komosy ryżowej
-
Kaloryczność152.42 kcal7.62%
-
Białko9.42 g18.84%
-
Węglowod.18.37 g6.8%
-
Tłuszcze5.02 g7.17%
-
Błonnik2.40 g9.6%
-
GDA7.62 %
- Quinoa - komosa ryżowa - 180g (szklanka)
- Ocet jabłkowy - 3g (łyżeczka)
- Oregano - 4g (2 łyżeczki)
- Przecier pomidorowy - 120g (½ szklanki)
- Bazylia suszona - 8g (2 łyżeczki)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Cebula - 25g (⅓ sztuki)
- Pomidor koktajlowy - 140g (7 sztuk)
- Papryka zielona - 70g (½ sztuki)
- Oliwki czarne marynowane - 17.5g (7 sztuk)
- Mozzarella - 150g (10 plastrów)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Komosę ryżową przepłucz na sicie, następnie umieść w misce, nalej letniej wody i mocz pozostawiając na noc na około 8 godzin. Po upływie tego czasu komosę odsącz, przepłucz ponownie i zblenduj wraz z pozostałymi składnikami spodu do momentu, aż uzyskasz gładką, dość zwartą masę
KROK 2: Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie narysuj na nim delikatnie żądany przez Ciebie kształt pizzy. Przygotowaną masę z komosy równomiernie rozłóż na polu wyznaczonym przez ołówek. Blat nie powinien mieć grubości większej niż 1,5 cm. Blaszkę włóż do piekarnika i piecz przez około 20 minut, do momentu aż się delikatnie zarumieni.
KROK 3: W czasie, gdy spód jest w piekarniku, przygotuj składniki na pizzę, najlepiej według uznania. Po upieczeniu, na jeszcze gorący spód rozłóż okrągłymi ruchami przecier pomidorowy. Posyp go następnie pieprzem i bazylią. Ułóż pokrojoną drobno cebulę, zieloną paprykę, poprzekrajane na połówki pomidorki koktajlowe i czarne oliwki. Na koniec posyp startym na tarce serem mozzarella. Zapiekaj jeszcze przez kolejne 10 minut, aż warzywa się podpieką, a ser roztopi.
Smacznego!