Ciastko jaglane z pieczoną nektarynką
(9)
45 minut + czas chłodzenia w lodówce
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
135 kcal / 1 porcję (73 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność184.31 kcal9.22%
-
Białko4.89 g9.78%
-
Węglowod.39.32 g14.56%
-
Tłuszcze1.56 g2.23%
-
Błonnik2.50 g10%
-
GDA9.22 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 140g
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 100g (4 łyżki stołowe)
- Kurkuma - 3g
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Kardamon mielony - 1g (½ łyżeczki)
- Goździki - 1g (½ łyżeczki)
- Syrop klonowy - 25g (5 łyżeczek)
- Rodzynki, suszone - 45g (3 łyżki stołowe)
- Nektarynka - 120g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Poprzedniego dnia na wieczór ugotuj kaszę jaglaną na gęsto. Gdy cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę, dodaj do niej przyprawy (1/2 porcji cynamonu) i wymieszaj dokładnie. Gdy kasza lekko ostygnie dodaj jogurt i odrobinę syropu klonowego.
KROK 2: Masę jaglaną włóż do krążka od okrągłej formy leżącego blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na noc do lodówki.
KROK 3: Następnego dnia pokrój owoce w dość cienkie plasterki, posyp cynamonem i duś na patelni z dodatkiem odrobiny syropu klonowego, na dość dużym ogniu podlewając co chwila wodą, aby się nie przypaliły. Tak przygotowane owoce nakładaj na wierzch jaglanego spodu.
KROK 4: Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 st. piekarnika na około 20 minut.
Smacznego!