Pasta gryczana z cebulką i jabłkiem
(3)
25 minut
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
122 kcal / 1 porcję (86 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność140.98 kcal7.05%
-
Białko2.38 g4.76%
-
Węglowod.13.83 g5.12%
-
Tłuszcze9.28 g13.26%
-
Błonnik1.57 g6.28%
-
GDA7.05 %
Składniki
- Kasza gryczana sucha - 90g
- Liść laurowy - 0.5g (sztuka)
- Ziele angielskie - 2g (sztuka)
- Czosnek mały - 3g (ząbek)
- Woda - 250g (1 ¼ szklanki)
- Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
- Jabłko - 150g
- Cukier puder - 2.5g (½ łyżeczki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 60g (6 łyżek stołowych)
- Majeranek otarty, suszony - 3g (łyżeczka)
- Tymianek suszony - 1g (½ łyżeczki)
- Papryka słodka, wędzona - 4g (2 szczypty)
- Sos sojowy - 20g (4 łyżeczki)
- Sól biała - 3g (6 szczypt)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę gryczaną zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czosnek i gotuj wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedź, usuń przyprawy (oprócz czosnku) i zostaw do ostudzenia.
KROK 2: Cebulę i jabłko obierz, pokrój w drobną kostkę, posyp cukrem i podsmaż na 2 łyżkach oleju, na małym ogniu przez ok. 10 minut, do zarumienienia.
KROK 3: Ostudzoną kaszę przełóż do miski, dodaj resztę oleju, majeranek, tymianek, wędzoną paprykę, sos sojowy i czosnek, i zmiksuj blenderem na gładką pastę. Do masy delikatnie wmieszaj podprażoną cebulę z jabłkiem, dopraw pieprzem i solą do smaku.
Smacznego!