Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Pasta gryczana z cebulką i jabłkiem

(3)
25 minut
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
122 kcal / 1 porcję (86 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    140.98 kcal
    7.05%
  • Białko
    2.38 g
    4.76%
  • Węglowod.
    13.83 g
    5.12%
  • Tłuszcze
    9.28 g
    13.26%
  • Błonnik
    1.57 g
    6.28%
  • GDA
    7.05 %
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 90g
  • Liść laurowy - 0.5g (sztuka)
  • Ziele angielskie - 2g (sztuka)
  • Czosnek mały - 3g (ząbek)
  • Woda - 250g (1 ¼ szklanki)
  • Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
  • Jabłko - 150g
  • Cukier puder - 2.5g (½ łyżeczki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 60g (6 łyżek stołowych)
  • Majeranek otarty, suszony - 3g (łyżeczka)
  • Tymianek suszony - 1g (½ łyżeczki)
  • Papryka słodka, wędzona - 4g (2 szczypty)
  • Sos sojowy - 20g (4 łyżeczki)
  • Sól biała - 3g (6 szczypt)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę gryczaną zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czosnek i gotuj wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedź, usuń przyprawy (oprócz czosnku) i zostaw do ostudzenia.

KROK 2: Cebulę i jabłko obierz, pokrój w drobną kostkę, posyp cukrem i podsmaż na 2 łyżkach oleju, na małym ogniu przez ok. 10 minut, do zarumienienia.

KROK 3: Ostudzoną kaszę przełóż do miski, dodaj resztę oleju, majeranek, tymianek, wędzoną paprykę, sos sojowy i czosnek, i zmiksuj blenderem na gładką pastę. Do masy delikatnie wmieszaj podprażoną cebulę z jabłkiem, dopraw pieprzem i solą do smaku.

Smacznego!