Sałatka z awokado i quinoa
(37)
25 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
338 kcal / 1 porcję (201 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność168.39 kcal8.42%
-
Białko5.23 g10.46%
-
Węglowod.11.30 g4.19%
-
Tłuszcze12.23 g17.47%
-
Błonnik2.32 g9.28%
-
GDA8.42 %
Składniki
- Quinoa - komosa ryżowa - 80g (½ szklanki)
- Awokado - 140g
- Pomidor koktajlowy - 200g (10 sztuk)
- Ser Feta - 100g (2 porcje)
- Szpinak młody - 100g (4 garście)
- Cebula czerwona - 80g (⅔ sztuki)
- Orzechy włoskie - 25g (6 ¼ sztuki)
- Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
- Ocet balsamiczny - 20g (3 ⅓ łyżki stołowej)
- Miód pszczeli - 6g (½ łyżeczki)
- Musztarda - 10g (½ łyżki stołowej)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Komosę ryżową ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.
KROK 2: Szpinak umyć, osuszyć i posiekać. Awokado i ser Feta pokroić w kostkę, pomidorki pokroić na pół, a cebulę drobno posiekać.
KROK 3: Z oliwy z oliwek, octu, miodu, musztardy i przypraw przygotować dressing.
KROK 4: Kasze przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i orzechy. Przemieszać i polać dressingiem.
Smacznego!