Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Babeczki z dynią i pomarańczą ze śliwkową nutą

(9)
75 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
442 kcal / 1 porcję (197 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    224.31 kcal
    11.22%
  • Białko
    4.82 g
    9.64%
  • Węglowod.
    32.92 g
    12.19%
  • Tłuszcze
    10.23 g
    14.61%
  • Błonnik
    2.49 g
    9.96%
  • GDA
    11.22 %
Składniki
  • Dynia - 300g
  • Mleczko kokosowe - 115g (½ szklanki)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Sok pomarańczowy - 50g
  • Sok z cytryny - 9g (3 łyżeczki)
  • Masło ekstra - 100g (20 łyżeczek)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Skórka z pomarańczy - 5g (łyżeczka)
  • Ksylitol - 105g (15 łyżeczek)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 250g (16 ⅔ łyżki stołowej)
  • Skrobia ziemniaczana - 25g (łyżka stołowa)
  • Powidła śliwkowe - 100g
  • Mak niebieski - 10g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Dynię pokrój na małe ćwiartki, połóż na blaszce wyłóżonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 220 st. C piekarnika. Piecz przez około 30 minut do miękkości. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

KROK 2: Upieczoną, jeszcze gorącą dynię obierz, wrzuć do miseczki i zmlenduj. Dodaj mleko kokosowe, cynamon oraz sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny. Jeszcze raz dokładnie zmiksuj na gładką masę.

KROK 3: Masło roztop w rondelku, ostudź, a następnie roztrzep rózgą z jajkami oraz otartą skórką z pomarańczy. Dodaj mus dyniowy i wymieszaj dokładnie rózgą.

KROK 4: Do drugiej miski przesiej mąki i proszek do pieczenia, sól, ksylitol i całość dokładnie wymieszaj.

KROK 5: Do suchych składników dodaj mokre i połącz je ze sobą łyżką starając się jak najbardziej napowietrzyć masę.

KROK 6: Nałóż równe porcje ciasta do papilotek, na środku babeczek połóż pełną łyżeczkę powideł, delikatnie zanurzając je w masę. Na koniec posyp je makiem.

KROK 7: Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 25 - 30 minut do suchego patyczka.

Smacznego!