Chlebek dyniowy z miodem i orzechami
-
Kaloryczność253.91 kcal12.7%
-
Białko5.72 g11.44%
-
Węglowod.25.99 g9.63%
-
Tłuszcze14.90 g21.29%
-
Błonnik2.99 g11.96%
-
GDA12.7 %
- Dynia - 350g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 200g (13 ⅓ łyżki stołowej)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 100g (10 łyżek stołowych)
- Miód pszczeli - 72g (6 łyżeczek)
- Kardamon mielony - 0.5g (¼ łyżeczki)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Gałka muszkatołowa mielona - 0.5g (szczypta)
- Imbir korzeń - 5g
- Orzechy włoskie tarte - 20g (2 łyżki stołowe)
- Skórka z pomarańczy - 15g (3 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Dynię pokrój na małe kawałki, połóż na blaszce wyłóżonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 220 st. C piekarnika. Piecz przez około 30 minut do miękkości.
KROK 2: Upieczoną dynię wyjmij z piekarnika, oddziel miąższ od skórki i zmiksuj przy użyciu blendera.
KROK 3: Tak przygotowane puree dyniowe połącz z jajkami, olejem oraz miodem.
KROK 4: W osobnym naczyniu wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, rozdrobnione orzechy, skórkę z pomarańczy, rodzynki, starty imbir oraz resztę przypraw.
KROK 5: Do zmiksowanej dyni powoli dodawaj suche składniki, cały czas mieszając, aż do ich całkowitego połączenia.
KROK 6: Tak przygotowaną masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika ustawionego na 190°C na 40-50 minut (do momentu suchego patyczka).
Smacznego!