Sałatka z jarmużem, granatem, jabłkiem i migdałami
(11)
15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
318 kcal / 1 porcję (305 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność104.35 kcal5.22%
-
Białko1.95 g3.9%
-
Węglowod.12.56 g4.65%
-
Tłuszcze6.36 g9.09%
-
Błonnik2.98 g11.92%
-
GDA5.22 %
Składniki
- Jarmuż - 40g (8 liści)
- Granat - 50g (½ sztuki)
- Jabłko - 180g
- Migdały - 15g (15 sztuk)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Ocet balsamiczny - 6g (łyżka stołowa)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Pieprz cytynowy - 0.5g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Jarmuż umyj pod bieżącą wodą i ugotuj na parze (ok. 5-6 minut). Następnie odetnij liście od twardej części i posiekaj.
KROK 2: Wyłuskaj ziarenka granatu, a jabłko pokrój w półksiężyce. Przygotowany wcześniej jarmuż wyłóż na talerz, połóż pokrojne jabłko, posyp gratanem i migdałami.
KROK 3: Przygotuj dressing. Wymieszaj ze sobą oliwę, cytrynę oraz ocet balsamiczny. Dopraw do smaku pieprzem cytrynowym. Tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę.
Smacznego!