Kasza jaglana z pieczoną marchewką i migdałami
(3)
35 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
435 kcal / 1 porcję (317 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność137.24 kcal6.86%
-
Białko2.77 g5.54%
-
Węglowod.14.51 g5.37%
-
Tłuszcze8.90 g12.71%
-
Błonnik2.27 g9.08%
-
GDA6.86 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 90g
- Bulion drobiowy z kostki rosołowej - 240g (szklanka)
- Marchew - 240g
- Migdały - 20g (20 sztuk)
- Kmin rzymski - 2g (½ łyżeczki)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 40g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 200 st. W małym rondelku rozgrzej łyżkę oleju, dodaj kaszę jaglaną, kumin i praż ją przez ok. 2 minuty, delikatnie mieszając. Następnie zalej bulionem, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 25 minut
KROK 2: Marchew obierz, pokrój na pół i wzdłuż i wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Wyłóż na blachę, dopraw solą i pieprzem i piecz ok. 15 minut. Na ostatnie 5 minut dorzuć migdały tak, aby lekko się zarumieniły.
KROK 3: Ugotowaną kaszę przełóż do miski, lekko skrop oliwą i posyp marchewką z migdałami.
Smacznego!