Orzechowe muffinki jaglane
(3)
12 osób
łatwy
Wartości odżywcze
230 kcal / 1 porcję (84 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność272.72 kcal13.64%
-
Białko7.34 g14.68%
-
Węglowod.33.74 g12.5%
-
Tłuszcze12.47 g17.81%
-
Błonnik2.11 g8.44%
-
GDA13.64 %
Składniki
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 210g (14 łyżek stołowych)
- Cukier brązowy - 120g (24 łyżeczek)
- Kasza jaglana sucha - 70g
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Soda oczyszczona - 6g (2 szczypty)
- Proszek do pieczenia - 2g (½ łyżeczki)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Masło ekstra - 80g (16 łyżeczek)
- Orzechy włoskie - 60g (15 sztuk)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 240g (9 ½ łyżki stołowej)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120g (½ szklanki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W jednej misce wymieszaj jaja, mleko i jogurt, odstaw. Orzechy posiekaj lub skrusz.
KROK 2: W drugiej połącz ze sobą suche składniki tj. mąkę, kaszę jaglaną, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Dodaj masło pokrojone na kawałki i wymieszaj mikserem przez ok. 4 minuty. Na koniec dodaj orzechy i wmieszaj je w masę.
KROK 3: Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj całość.
KROK 4: Papilotki do muffinek wypełniaj przygotoowanym ciastem, trochę ponad połowę wytłoczki. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!