Duża amarantusanka na mleku z jabłkiem, gruszką i orzechami
(0)
30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
654 kcal / 1 porcję (615 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność106.41 kcal5.32%
-
Białko3.41 g6.82%
-
Węglowod.16.90 g6.26%
-
Tłuszcze3.13 g4.47%
-
Błonnik3.01 g12.04%
-
GDA5.32 %
Składniki
- Amarantus, surowy - 60g (⅓ szklanki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 240g (szklanka)
- Jabłko - 150g
- Gruszka - 130g
- Syrop klonowy - 15g (3 łyżeczki)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Orzechy włoskie - 16g (4 sztuki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Do rondelka przelej mleko, dodaj amarantus i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
KROK 2: Jabłko i gruszkę umyj i drobno pokrój. Dodaj syrop klonowy, cynamon i przełóż do rondelka. Duś ok. 10-15 minut do miękkości, w razie potrzeby podlej wodą.
KROK 3: Ugotowany amarantus przełóż do miseczki, dodaj podduszone owoce i posyp orzechami.
Smacznego!