Mały zielony pudding chia z malinami
(0)
5 minut + czas chłodzenia
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
280 kcal / 1 porcję (267 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność104.91 kcal5.25%
-
Białko4.26 g8.52%
-
Węglowod.16.17 g5.99%
-
Tłuszcze2.94 g4.2%
-
Błonnik4.33 g17.32%
-
GDA5.25 %
Składniki
- Nasiona chia - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
- Szpinak świeży - 50g
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 125g (5 łyżek stołowych)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Laska wanilii - 0.8g (½ sztuki)
- Musli z owocami suszonymi - 10g (łyżka stołowa)
- Maliny - 40g (⅓ szklanki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W blenderze kielichowym zmiksuj na gładką masę umyty, świeży szpinak, miód oraz jogurt naturalny. Dodaj cynamon oraz wydłubane nasiona z laski wanilii.
KROK 2: Następnie wsyp do blendera nasiona chia. Zmiksuj je znowu po to, by zniszczyć nieco nasiona i ułatwić tworzenie się gęstego puddingu. Masę przelej do średniej miski i wstaw do lodówki na całą noc.
KROK 3: Po tym czasie przelej zieloną masę do dość wysokich i szerokich szklanek. Na górze umieść bezglutenową granolę z suszonymi owocami (najlepiej domowej roboty) oraz świeże maliny.
*Można wykorzystać dowolne, ulubione owoce sezonowe.
Smacznego!