Duża pieczona jagła z owocami i orzechami
(0)
15 minut + czas pieczenia
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
653 kcal / 1 porcję (507 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność128.79 kcal6.44%
-
Białko5.25 g10.5%
-
Węglowod.18.31 g6.78%
-
Tłuszcze5.09 g7.27%
-
Błonnik3.09 g12.36%
-
GDA6.44 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 50g
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Kardamon mielony - 1g (½ łyżeczki)
- Gałka muszkatołowa mielona - 0.3g (½ szczypty)
- Maliny - 120g (szklanka)
- Borówki amerykańskie - 70g (½ szklanki)
- Wiórki kokosowe - 12g (2 łyżki stołowe)
- Migdały - 8g (8 sztuk)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120g (½ szklanki)
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 180 st. C. W sporej misce wymieszaj suchą kaszę jaglaną z przyprawami i przełóż do wysmarowanej masłem średniej, ceramicznej formy do pieczenia. Lekko masę ugnieć łyżką lub dłońmi.
KROK 2: Na jaglaną masę wyłóż owoce, następnie orzechy i wiórki kokosowe.
KROK 3: W drugiej misce zmiksuj jajka, mleko i miód. Wylej całą mieszanię do małego, ceramicznego naczynka. Popraw dodatkowo łyżką tak, by jajeczna masa dotarła do wszystkich zakamarków.
KROK 4: Wstaw danie do nagrzanego piekarnika na godzinę.
*Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym.
Smacznego!