Małe crumble ze śliwkami pod jaglaną kruszonką
(4)
35 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
275 kcal / 1 porcję (191 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność143.87 kcal7.19%
-
Białko2.72 g5.44%
-
Węglowod.19.18 g7.1%
-
Tłuszcze6.82 g9.74%
-
Błonnik1.85 g7.4%
-
GDA7.19 %
Składniki
- Płatki jaglane - 20g (2 łyżki stołowe)
- Orzechy włoskie tarte - 10g (łyżka stołowa)
- Miód pszczeli - 6g (½ łyżeczki)
- Masło ekstra - 5g (łyżeczka)
- Śliwki - 130g
- Jogurt typu greckiego - 20g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Płatki jaglane wymieszaj z miodem, masłem oraz tartymi orzechami.
KROK 2: Śliwki umyj pod bieżącą wodą, osusz, wyjmij pestki i pokrój. Tak przygotowanymi owocami wyłóż naczynie żaroodporne i rozsyp na nich kruszonkę.
KROK 3: Piecz w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut do zarumienienia.
KROK 4: Gotowe crumble ostudź i udekoruj kleksem jogurtu greckiego.
Smacznego!