Kotlety z cieciorki i komosy ryżowej
(4)
25 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
416 kcal / 1 porcję (204 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność204.03 kcal10.2%
-
Białko5.30 g10.6%
-
Węglowod.20.98 g7.77%
-
Tłuszcze11.70 g16.71%
-
Błonnik2.56 g10.24%
-
GDA10.2 %
Składniki
- Quinoa - komosa ryżowa - 90g (½ szklanki)
- Ciecierzyca z puszki - 85g (½ szklanki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Cebula dymka - 80g (4 sztuki)
- Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
- Cytryna - 90g (9 plastrów)
- Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Komosę ryżową ugotuj wg przepisu na opakowaniu i ostudź do temperatury pokojowej. Cebulkę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć a pietruszkę posiekaj. Z cytryny zetrzyj skórkę.
KROK 2: Cieciorkę przełóż do miski i rozgnieć dokładnie widelcem, dodaj ugotowaną komosę, czosnek, cebulkę, skórkę cytrynową i oliwę. Dokładnie wymieszaj całość.
KROK 3: Masę na kotleciki zmiksuj blenderem do momentu powstania zwartej konsystencji, łatwej do formowania.
KROK 4: Przygotowaną masę formuj w kulki, spłaszczaj je i odkładaj na talerz. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy, smaż kotleciki na średnim ogniu z dwóch stron przez ok. 3 minuty. Odsączaj je na papierze ręcznikowym z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!